dinsdag 10 maart 2009

Gyz La Rivière - Yellow Pages opening 13 maartYellow Pages
Yellow, Yellow, dirty fellow!

Van 13 maart t/m 25 april exposeert Gyz La Rivière bij MOOSE. Het is zijn tweede solo show sinds hij in 2000 de HuMobisten mede oprichtte. Onder de titel Yellow Pages laat La Rivière een serie van 28 zeefdrukken zien, waarbij de kleur geel centraal staat, gekoppeld aan de diverse filosofische discussies over het denken waar de ismes welig woelen.


Het lijkt erop dat er meer -ismes zijn dan filosofen. -Isme is een veel gebruikte aanduiding voor concepten, systemen, leefwijzen, georganiseerde activiteiten, ideologieën, artistieke stromingen en andersoortige fenomenen. Zo heb je in de tentoonstelling ismes zoals Dinosaurism, Partnerism, Urbanism, Renaissancism, Oceanographism, Monarchism, Mathematism, Cosmism, Transportism, Clonism en vele anderen.


De kleur geel is een primaire kleur, maar geel is bijvoorbeeld ook de officiële kleur van Vaticaanstad. Hoewel de kleur geel centraal staat, komt zwart –wat eerder gezien moet worden als het ontbreken van licht– ook in alle zeefdrukken voor die La Rivière speciaal voor deze tentoonstelling heeft gemaakt. De combinatie geel met zwart staat in de natuur voor gevaar. Deze combinatie zie je bijvoorbeeld bij de bij en de wesp. Ook sommige gifslangen bezitten deze kleurcombinatie.


In de 28 zeefdrukken –wat tevens een perfect getal is en het aantal dagen waarin de maan om de aarde draait– laat La Rivière vol met ironie en rebussen zijn eigen filosofie zien; zijn wereldbeeld.La Rivière’s werk gaat over onrust, leegte, verveling en verzadiging. Hij haalt zijn inspiratie uit de enorme hoeveelheden beelden, pictogrammen, logo’s en ikonen die onze waarneming bereiken door middel van de beeldcultuur. Gyz La Rivière ordent ‘tijd’ als een visuele archivaris. Door beelden te isoleren uit hun oorspronkelijke context en ze in een nieuwe, autonome, context te plaatsen, wordt La Rivière heer en meester over het door hemzelf gecreëerde universum. Hij gebruikt de beelden als schizoïde puzzelstukken voor hyper realistische installaties.


Gyz La Rivière (1976, Rotterdam) studeerde mode-vormgeving aan de Willem de Kooning Academie en studeerde in 2000 als eerste modestudent af zonder kledingcollectie. In 2002 kreeg hij de Rotterdam Maaskantprijs. Onlangs had hij een solo show bij galerie Cokkie Snoei en verscheen Jan Hart; zijn vierde boek.Opening: vrijdag 13 maart van 19:00 tot 22:00Yellow Pages is mede mogelijk gemaakt door dienst Kunst en Cultuur (Gemeente R’dam).


Meer info: gyz@gyzlariviere.com / http://www.gyzlariviere.com/


MOOSE Gallery

Zwaanshals 333A3035 KK Rotterdam


fleur@hellomoose.nl Openingstijden: dinsdag t/m zaterdag 11:00 - 17:30 uur.

Geen opmerkingen: